Energielabel woningen
Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert U een boete van maximaal 405 euro.
Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of U zuinig stookt, hoeveel warm water U gebruikt, hoeveel apparaten U heeft en hoe intensief U die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.
Energielabel en het verbeteren hiervan
Vaak is er met een redelijk eenvoudige investering al winst te behalen. Denkt u dan aan energiezuinige circulatiepompen, woonhuisventilatoren,aanschaf van zonnepanelen en bijvoorbeeld het laten vervangen van uw oude Cv-ketel.
Wij adviseren u graag hierin.